Gelişmekte olan ülkelerden rekor faiz ödemesi

Dünya Bankası’nın Uluslararası Borç Raporu: Gelişmekte Olan Ülkeler Borçlarını Ödemek İçin Rekor Harcama Yaptı

Dünya Bankası, Uluslararası Borç Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler 2023 yılında faiz maliyetlerinin son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla dış borçlarını ödemek için 1,4 trilyon dolarlık rekor harcama yaptı.

Faiz ödemelerinin neredeyse 3’te 1 artarak 406 milyar dolara ulaştığı belirtilen raporda, bunun sağlık, eğitim ve çevre gibi kritik alanlarda birçok ülkenin bütçesini sıkıştırdığı aktarıldı.

Mali Baskı En Şiddetli Ülkelerde Hissediliyor

Raporda, en yoksul ve kırılgan ülkelerde mali baskının en şiddetli hissedildiği belirtilerek, bu ülkelerin 2023’te borçlarını ödemek için 96,2 milyar dolarlık rekor bir ödeme yaptığı kaydedildi. Bu ülkeler için ana para ödemelerinin yaklaşık yüzde 8 azalarak 61,6 milyar dolara düştüğü belirtilen raporda, ancak faiz maliyetlerinin 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 34,6 milyar dolara çıkarak 10 yıl önceki tutarın 4 katına ulaştığı aktarıldı.

“Dünya Bankası Can Simidi Haline Geldi”

Raporda, kredi koşulları sıkılaştıkça Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kuruluşların en yoksul ekonomiler için “ana can simidi” haline geldiği ifade edildi. Kovid-19 salgınının tüm gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü artırdığı ve ardından küresel faiz oranlarındaki artışın birçok ülkenin yeniden ayağa kalkmasını zorlaştırdığı belirtilen raporda, 2023 yılı sonunda tüm düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcunun 2020 yılına kıyasla yüzde 8 artarak 8,8 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Raporda, 2023 yılında yurt dışından borçlanmanın tüm gelişmekte olan ekonomiler için önemli ölçüde daha pahalı hale geldiği, resmi kreditörlerden alınan kredilerin faiz oranlarının 2 katına çıkarak yüzde 4’ün üzerine yükseldiği aktarıldı. Özel kreditörler tarafından uygulanan oranların ise bir puandan fazla artarak yüzde 6’ya yükseldiği ve son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilen raporda, küresel faiz oranlarının o zamandan beri düşmeye başladığı ancak Kovid-19’dan önceki yıllarda geçerli olan ortalamanın üzerinde kalmalarının beklendiği ifade edildi.

Related Posts

DİSK-AR: Enflasyonun ilk 4 ayda yarattığı erime 176 milyar 600 milyon TL!

DİSK-AR: Enflasyonun ilk 4 ayda yarattığı erime 176 milyar 600 milyon TL!

Bu fiyata otomatik araç kalmamıştı! En ucuz araba o oldu!

Türkiye otomotiv pazarında otomatik vitesli araçlara ilgi her geçen gün artıyor. Konfor, kullanım kolaylığı ve yeni nesil şanzıman teknolojilerindeki gelişmeler, otomatik araçları sürücüler için cazip hale getiriyor. Manuel vitesli araçların yoğun …

Sebze fiyatları arttı vatandaş bedava fide kuyruğuna girdi

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen vatandaş kuyruklara mahkûm edildi. Ucuz gıda kuyruklarının ardından bu kez de Kayseri’de bedava domates fidesi dağıtımında uzun kuyruklar oluştu.

Altın tekrar yükselişe geçti! Gram fiyatı 4 bin 200 liranın eşiğinde…

Altın fiyatları rekor seviyelerden 4 bin liranın altına gerilemesinin ardından son 48 saatteki sert yükselişi ile tekrar zirveye yaklaştı.

Trump, ‘hayati sektöre’ büyük tarifeler uygulayacağını söyledi

ABD Başkanı Trump ilaç sektörüne yönelik tarifeleri iki hafta içinde açıklayacağını duyurdu. Trump, tarifelerden dolayı ilaç sektörü şirketlerinin ABD’ye taşıyacağını savunmuştu.

Porsche elektrikli otomobillerde havlu atıyor!

Bir zamanlar neredeyse tam bir tekel konumunda olan Batılı lüks otomobil şirketleri için Çin pazarı kritik önem taşıyor . Ancak durum artık kökten değişti; Çinli şirketler artık yüksek kalitede lüks elektrikli modeller sunuyor . Porsche’nin Çin’deki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir