Gelişmekte olan ülkelerden rekor faiz ödemesi

Dünya Bankası’nın Uluslararası Borç Raporu: Gelişmekte Olan Ülkeler Borçlarını Ödemek İçin Rekor Harcama Yaptı

Dünya Bankası, Uluslararası Borç Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler 2023 yılında faiz maliyetlerinin son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla dış borçlarını ödemek için 1,4 trilyon dolarlık rekor harcama yaptı.

Faiz ödemelerinin neredeyse 3’te 1 artarak 406 milyar dolara ulaştığı belirtilen raporda, bunun sağlık, eğitim ve çevre gibi kritik alanlarda birçok ülkenin bütçesini sıkıştırdığı aktarıldı.

Mali Baskı En Şiddetli Ülkelerde Hissediliyor

Raporda, en yoksul ve kırılgan ülkelerde mali baskının en şiddetli hissedildiği belirtilerek, bu ülkelerin 2023’te borçlarını ödemek için 96,2 milyar dolarlık rekor bir ödeme yaptığı kaydedildi. Bu ülkeler için ana para ödemelerinin yaklaşık yüzde 8 azalarak 61,6 milyar dolara düştüğü belirtilen raporda, ancak faiz maliyetlerinin 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 34,6 milyar dolara çıkarak 10 yıl önceki tutarın 4 katına ulaştığı aktarıldı.

“Dünya Bankası Can Simidi Haline Geldi”

Raporda, kredi koşulları sıkılaştıkça Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kuruluşların en yoksul ekonomiler için “ana can simidi” haline geldiği ifade edildi. Kovid-19 salgınının tüm gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü artırdığı ve ardından küresel faiz oranlarındaki artışın birçok ülkenin yeniden ayağa kalkmasını zorlaştırdığı belirtilen raporda, 2023 yılı sonunda tüm düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcunun 2020 yılına kıyasla yüzde 8 artarak 8,8 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Raporda, 2023 yılında yurt dışından borçlanmanın tüm gelişmekte olan ekonomiler için önemli ölçüde daha pahalı hale geldiği, resmi kreditörlerden alınan kredilerin faiz oranlarının 2 katına çıkarak yüzde 4’ün üzerine yükseldiği aktarıldı. Özel kreditörler tarafından uygulanan oranların ise bir puandan fazla artarak yüzde 6’ya yükseldiği ve son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilen raporda, küresel faiz oranlarının o zamandan beri düşmeye başladığı ancak Kovid-19’dan önceki yıllarda geçerli olan ortalamanın üzerinde kalmalarının beklendiği ifade edildi.

Related Posts

Darphane gümüş para bastı: Tanesi 2 bin 250 liradan satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü koleksiyon parası basıyor. Galatasaray Futbol Takımı, Süper Lig’de 2024-2025 sezonunu zirvede tamamlayarak üst üste 3, toplamda 25. kez şampiyonluğa ulaştı. Galatasaray’ın Trendyol …

TOBB raporu endişe yarattı: Yeni şirket kurulumları çakıldı kapananlar tavan yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın mayıs ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 13, kurulan kooperatif sayısı yüzde 32,5 oranında azalırken …

Feribot ücretlerine zam geldi! İşte yeni fiyatlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü’nün işlettiği Bostanlı ve Üçkuyular iskeleleri arasında hizmet veren araba vapurlarının ücretine zam yapıldı. Yeni tarifeye göre motosiklet 50 TL’den 75 TL’ye, otomobil 160 TL’den 200 TL’ye, orta …

Türkiye’de mayısta 130 bin 25 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışı sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 artarak 130 bin 25 oldu.

Asgari ücret zammını nokta atışı bilmişti: Ara zam için tahminini açıkladı

2025 yılı itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla çalışanlara bir nebze olsun nefes aldırılmaya çalışılsa da, enflasyonun hız kesmemesi, asgari ücretin alım gücünü yeniden sorgulattı. Dünya Gazetesi’nden Özgür Erdursun konuyu detaylarıyla köşesine aktarırken ara zam hakkında beklentisini açıkladı.

Asgari ücrete ara zam olur mu? Çalışanların merak ettiği soruya 2 uzmandan dikkat çeken yorum

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü kulağı temmuz ayı zammına çevrilmişken bir yandan da ‘asgari ücrete ara zam olur mu?’ sorusu sorulmaya başlandı. Memur ve emekliye zam oranının belli olmasına tam 2 hafta kaldı. Peki özel sektördeki tüm kesimleri doğrudan etkileyen asgari ücret için beklentiler neler? Ara zam gündeme gelir mi? İşte detaylar…