Gelişmekte olan ülkelerden rekor faiz ödemesi

Dünya Bankası’nın Uluslararası Borç Raporu: Gelişmekte Olan Ülkeler Borçlarını Ödemek İçin Rekor Harcama Yaptı

Dünya Bankası, Uluslararası Borç Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler 2023 yılında faiz maliyetlerinin son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla dış borçlarını ödemek için 1,4 trilyon dolarlık rekor harcama yaptı.

Faiz ödemelerinin neredeyse 3’te 1 artarak 406 milyar dolara ulaştığı belirtilen raporda, bunun sağlık, eğitim ve çevre gibi kritik alanlarda birçok ülkenin bütçesini sıkıştırdığı aktarıldı.

Mali Baskı En Şiddetli Ülkelerde Hissediliyor

Raporda, en yoksul ve kırılgan ülkelerde mali baskının en şiddetli hissedildiği belirtilerek, bu ülkelerin 2023’te borçlarını ödemek için 96,2 milyar dolarlık rekor bir ödeme yaptığı kaydedildi. Bu ülkeler için ana para ödemelerinin yaklaşık yüzde 8 azalarak 61,6 milyar dolara düştüğü belirtilen raporda, ancak faiz maliyetlerinin 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 34,6 milyar dolara çıkarak 10 yıl önceki tutarın 4 katına ulaştığı aktarıldı.

“Dünya Bankası Can Simidi Haline Geldi”

Raporda, kredi koşulları sıkılaştıkça Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kuruluşların en yoksul ekonomiler için “ana can simidi” haline geldiği ifade edildi. Kovid-19 salgınının tüm gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü artırdığı ve ardından küresel faiz oranlarındaki artışın birçok ülkenin yeniden ayağa kalkmasını zorlaştırdığı belirtilen raporda, 2023 yılı sonunda tüm düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcunun 2020 yılına kıyasla yüzde 8 artarak 8,8 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Raporda, 2023 yılında yurt dışından borçlanmanın tüm gelişmekte olan ekonomiler için önemli ölçüde daha pahalı hale geldiği, resmi kreditörlerden alınan kredilerin faiz oranlarının 2 katına çıkarak yüzde 4’ün üzerine yükseldiği aktarıldı. Özel kreditörler tarafından uygulanan oranların ise bir puandan fazla artarak yüzde 6’ya yükseldiği ve son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilen raporda, küresel faiz oranlarının o zamandan beri düşmeye başladığı ancak Kovid-19’dan önceki yıllarda geçerli olan ortalamanın üzerinde kalmalarının beklendiği ifade edildi.

Related Posts

Batı’da Albayrak planı! Küresel gerilim harekete geçirdi

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde ABD, İngiltere ve İsviçre’de bulunan 350 ton altını Türkiye’ye getirmişti. Almanya ve İtalya da Albayrak’ın planını uygulamaya karar verdi. Almanya ve İtalya, Trump’ın Fed’e yönelik sert çıkışları ve artan küresel gerilimler üzerine altın rezervlerini ABD’den ülkelerine getirmeyi düşünüyor.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 30 Haziran 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,51 yükselişle 9.452,86 puandan başladı.

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

Çöpten çıkardığı biletten 3 milyon 182 bin lira kazandı

ABD’li Pamela Howard-Thorton, çöpten çıkardığı kazı kazan biletinden 80 bin dolar kazandı. ABD’nin Kentucky eyaletinde yaşayan Pamela Howard-Thorton, çöpe attığı bir kazı kazan biletini son anda fark ederek büyük ikramiyeyi kazandı. Kentucky …

Mahkeme onayladı: Martı’ya lisans geliyor!

İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi, Martı’nın e-ulaşım lisansı almasına onay verdi. Böylece Martı TAG hizmeti, yasal zeminde faaliyet göstermeye devam edecek. MARTI, E-ULAŞIM LİSANSI İÇİN MAHKEME KARARIYLA ONAYLANDI Türkiye’de mikromobilite çözümleri …

Yaz sezonuyla vatandaşın taşınma telaşı başladı! İşte İstanbul’da semt semt kira fiyatları

Yaz sezonuna girilmesiyle birlikte yeni evlenecekler, ihtiyaç dahilinde veya kentsel dönüşüm nedeniyle kiraya çıkacakları taşınma telaşı sardı. Kiralık daire arzının sınırlı olması ve talebin bu dönemlerde iyice artması fiyatlar üzerinde etkili oluyor. Peki kira fiyatlarında bir artış oldu mu? İşte semt semt kira fiyatları…