İstanbul trafiğinde yeni dönem: Eminönü’ne girişe ücret

Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması İle İstanbul’da Trafik Sorunu Azalacak

İstanbul’da trafik sorununu azaltmak ve çevreyi korumak amacıyla “Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması” uygulaması hayata geçiriliyor. Pilot olarak Eminönü’nde başlayacak ve ardından Kadıköy’ü de kapsayacak sistemle, araç sahipleri belirli bölgelere giriş ücreti ödeyecek.

TRAFİK YOĞUNLUĞU AZALACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı” kapsamında hayata geçirilecek uygulamanın hedefleri arasında trafik yoğunluğunu ve hava kirliliğini azaltmak bulunuyor. Uygulama ile 2030’da trafik yoğunluğunun yüzde 10,1, 2040’ta ise yüzde 12,8 oranında azalması bekleniyor. “Düşük Salım Bölgeleri (DSB)” uygulaması sayesinde çevreye zarar veren araçlardan ekstra ücret alınacak; çevre dostu araçlar ise düşük tarife avantajından yararlanabilecek. Ayrıca, otobüs öncelikli şeritler ve deniz ulaşımı gibi çevreci çözümler artırılacak.

İSTANBUL TRAFİĞİNİN MALİYETİ: KAYBEDİLEN 104 SAAT

Pilot uygulama ilk olarak Eminönü’nde başlayacak ve yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanı kapsayacak. Daha sonra Kadıköy’ün Moda bölgesine yayılacak. Sistemin başarısı, uygulamanın İstanbul genelinde yaygınlaştırılması için belirleyici olacak. TomTom Trafik Endeksi verilerine göre, İstanbul’da araç sürücüleri yılda ortalama 104 saatini trafikte kaybediyor. Ortalama seyahat hızı ise sadece 23 km/s.

DÜNYADAN ÖRNEKLER

  • Londra: Trafik yoğunluğu yüzde 20 azaldı.
  • Stockholm: Hava kirliliği yüzde 14 düştü.
  • Milan: Çevre dostu araçlara sağlanan avantajlarla karbon salımı azaldı.
  • Singapur: Dinamik fiyatlandırma sayesinde trafik kontrol altına alındı.
  • New York: Manhattan’da trafik ciddi oranda azaldı.

SİSTEMİN BAŞARISI İÇİN ÖNERİLER

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, sistemin etkili olması için halkın desteğinin alınması ve uygulamanın sonuçlarının şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, çevre dostu araçlara düşük tarifeler uygulanması da öneriliyor.

Pilot uygulama başarılı olursa, sistemin İstanbul’un diğer bölgelerine yayılması planlanıyor. Bu uygulamanın, hem trafik yoğunluğunu hem de karbon salımını azaltmada önemli bir adım olması bekleniyor.

Related Posts

Sarıyer’den ikinci acı haber de geldi

Sarıyer’de denizde kaybolan 2 gencin cesedine ulaşıldı.

CHP kurultay davasında yeni gelişme

Son dakika… CHP kurultay davasında yeni gelişme yaşandı. Kurultay davası asliye ceza mahkemesinde görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemenin görevsizlik kararının kaldırıldığını duyurdu.

Meksika’da krematoryum krizi: 383 ceset bulundu

Meksika’nın Ciudad Juarez kentinde 6 cenazeevine hizmet veren bir krematoryumda 383 ceset ele geçirildi. Krematoryum kapatılırken, sahibi ve 1 çalışanı da tutuklandı.

Bütün telefonlar aynı anda çalacak! Acil durum alarm sistemi test ediliyor

İngiltere Hükümeti, ülke genelinde savaş hazırlığı çağrısı yaparken, iki yıl aradan sonra Acil Durum Alarm Sistemi’ni yeniden test etmeye hazırlanıyor. Bu test sırasında, tüm İngiliz vatandaşlarının telefonlarına yüksek sesli bir alarm mesajı gönderilecek.

Bülent Arınç’tan Erdoğan’a ‘Mehmet Murat Çalık’ çağrısı: ‘Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak…’

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, sağlık durumu kritik seviyede olan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık üzerinden hasta tutuklular için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı. Arınç “Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak her şeyden önemli olan yaşam hakkıdır. Tutuksuz yargılanma esastır. Tutukluluk yerine geçecek pek çok adli kontrol tedbiri vardır” dedi.

İstanbul’da ‘yasaklı’ Onur Yürüyüşü: 50 kişiye adli kontrol, 3 kişiye tutuklama istendi

23. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 53 kişiden 50’si adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı. 3 kişi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.