İstanbul trafiğinde yeni dönem: Eminönü’ne girişe ücret

Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması İle İstanbul’da Trafik Sorunu Azalacak

İstanbul’da trafik sorununu azaltmak ve çevreyi korumak amacıyla “Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması” uygulaması hayata geçiriliyor. Pilot olarak Eminönü’nde başlayacak ve ardından Kadıköy’ü de kapsayacak sistemle, araç sahipleri belirli bölgelere giriş ücreti ödeyecek.

TRAFİK YOĞUNLUĞU AZALACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı” kapsamında hayata geçirilecek uygulamanın hedefleri arasında trafik yoğunluğunu ve hava kirliliğini azaltmak bulunuyor. Uygulama ile 2030’da trafik yoğunluğunun yüzde 10,1, 2040’ta ise yüzde 12,8 oranında azalması bekleniyor. “Düşük Salım Bölgeleri (DSB)” uygulaması sayesinde çevreye zarar veren araçlardan ekstra ücret alınacak; çevre dostu araçlar ise düşük tarife avantajından yararlanabilecek. Ayrıca, otobüs öncelikli şeritler ve deniz ulaşımı gibi çevreci çözümler artırılacak.

İSTANBUL TRAFİĞİNİN MALİYETİ: KAYBEDİLEN 104 SAAT

Pilot uygulama ilk olarak Eminönü’nde başlayacak ve yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanı kapsayacak. Daha sonra Kadıköy’ün Moda bölgesine yayılacak. Sistemin başarısı, uygulamanın İstanbul genelinde yaygınlaştırılması için belirleyici olacak. TomTom Trafik Endeksi verilerine göre, İstanbul’da araç sürücüleri yılda ortalama 104 saatini trafikte kaybediyor. Ortalama seyahat hızı ise sadece 23 km/s.

DÜNYADAN ÖRNEKLER

  • Londra: Trafik yoğunluğu yüzde 20 azaldı.
  • Stockholm: Hava kirliliği yüzde 14 düştü.
  • Milan: Çevre dostu araçlara sağlanan avantajlarla karbon salımı azaldı.
  • Singapur: Dinamik fiyatlandırma sayesinde trafik kontrol altına alındı.
  • New York: Manhattan’da trafik ciddi oranda azaldı.

SİSTEMİN BAŞARISI İÇİN ÖNERİLER

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, sistemin etkili olması için halkın desteğinin alınması ve uygulamanın sonuçlarının şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, çevre dostu araçlara düşük tarifeler uygulanması da öneriliyor.

Pilot uygulama başarılı olursa, sistemin İstanbul’un diğer bölgelerine yayılması planlanıyor. Bu uygulamanın, hem trafik yoğunluğunu hem de karbon salımını azaltmada önemli bir adım olması bekleniyor.

Related Posts

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: 6 Şubat’taki matem havası bir kez daha kentin üzerine düştü

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: 6 Şubat’taki matem havası bir kez daha kentin üzerine düştü

Arkeologlardan 2 milyon yıllık keşif: İnsanlık tarihinde önemli bir halka daha gün yüzüne çıktı

Güney Afrika’nın “İnsanlığın Beşiği” olarak bilinen bölgesinden çıkarılan dört Paranthropus robustus fosili, insan evrimi hakkında yeni kapılar araladı. İlk defa 1938 yılında keşfedilen bu tür, kalın çene yapısı ve iri dişleriyle dikkat çekiyor …

‘İmamoğlu’nu tecrit ederek mahkum etmek istiyorlar’

Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, diploma davasının bölünmesini şöyle yorumladı: “Bir an önce karar verilsin mantığıyla hareket ediliyor, siyasi bir takvim işletiliyor.”

Bu sonuçlar Erdoğan’ı kızdıracak! Erdoğan ile İmamoğlu arasındaki fark 15 puan açıldı

Ank-Ar’ın “Seçmen Gündemi Araştırmaları” anketinin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Anketin sonuçlarına göre, İmamoğlu yüzde 58.6 oy alırken, Erdoğan yüzde 41.4’te kaldı.

Piknik dönüşü facia! Otomobil uçuruma yuvarlandı, 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

Adana Pozantı’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini yitirdiği otomobil uçuruma yuvarlandı. Feci kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Ukrayna’nın yeni taktiği Rusya’nın kabusu oldu! Cephede, şehirlerde ve askeri üslerde kullanılıyor

Ukrayna ordusu, Rusya’nın insansız hava araçları (İHA) saldırılarını engellemek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Ukraynalı askerler, düşman İHA’larını durdurmak amacıyla balıkçı ağlarını savunma sistemlerine entegre etti. Yoğun gözenekli ağlar, İHA’ları pervanelerine dolanarak etkisiz hale getiriyor.