“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Zona Aşısı Kalp Sağlığını Koruyabilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini aktardı.

Hastane tarafından paylaşılan bilgilere göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon‘un liderliğinde yapılan ve European Heart Journal’da yayımlanan araştırmaya göre, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışmada 50 yaş ve üzerindeki bireylerde zona aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Genel risk azalmasının ise yüzde 23 olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonunun damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna sebep olabileceği, aşının ise bu süreci engelleyerek koruyucu etki sağladığı düşünülüyor.

Çalışmada aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde belirgin olduğu ve 8 yıla kadar sürebileceği ifade edildi. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altı bireylerde ve sigara ya da alkol kullanımı olan kişilerde etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Kapsamlı Araştırmalar Yapılmalı

Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, görüşlerinde araştırma sonuçlarının kalp sağlığı için önemli olduğunu vurguladı.

Koçaş, “Kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biri enfeksiyonların tetiklediği iltihabi süreçlerdir. Zona hastalığı, damar yapısnı bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabilir. Aşı ise bu döngüyü kırarak kalbi koruyabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirten Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha detaylı olarak değerlendirilmesi için geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum için önemli olduğunu vurguladı.

(AA)

Related Posts

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.