Uyumadan en fazla dayanan insan rekoru kime ait?

Radyo DJ’lerinin Uykusuzluk Rekabeti

1950’ler ve 60’lar döneminde uykusuzluk oldukça popülerdi. Radyo DJ’leri, günlerce uyumadan program yaparak birbirleriyle yarışıyor, müzik çalıyor ve sohbet ederek uykusuzluk maratonuna katılıyordu.

Bu çılgınlık, Guinness Dünya Rekorları’nın 1997’de uykusuzluk başarılarını tanımamasıyla son buldu. Endişeler artınca, rekor, 1986’da 18 gün, 21 saat ve 40 dakika boyunca uykusuz kalan profesyonel dublör Robert McDonald’a aitti.

McDonald, 18 günlük uykusuzluk sürecinden sonra sağlık sorunu yaşamadan hayatına devam etti. Ancak uzun süreli uykusuzluk ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Son fareler üzerinde yapılan araştırmalar, uyku eksikliğinin beyinde bulunan koruyucu bir protein olan pleiotrofinin depolarını önemli ölçüde tükettiğini gösterdi. Bu durum, nöronların ölmesine ve bilişsel bozukluklar ile Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir.

Örneğin, 1964’te 11 gün boyunca uyumadan kalan Randy Gardner, uykusuzluğun neden olduğu etkileri fark etti. Rekor denemesinin ardından halüsinasyonlar ve hafıza eksiklikleri yaşayan Gardner, biraz uyuduğunda bu sorunların düzeldiğini belirtti.

Mikro Uyku

Bilim insanları, eski rekor sahiplerinin uyanık kalmaya çalışırken muhtemelen farkında olmadan kısa süreli mikro uyku dönemleri geçirdiğini düşünüyor. Bu nedenle, uzun süre boyunca hiç uyumak sağlıklı değil ve örneğin uzun yolculuk esnasında araç kullanırken uykusuz kalmanın, mikro uykular sırasında kazalara neden olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Related Posts

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Geri dönüşümün geleceği! Hannover’de devrim oluşturacak konut

Recycling HouseHannover’in Kronsberg bölgesinde, sürdürülebilir mimarinin sınırlarını zorlayan bir proje hayat buldu: Cityförster mimarlık ofisi tarafından tasarlanan “Recycling House”. Geri dönüşüm odaklı bu deneysel konut, inşaat sektöründe kaynak …

YouTube’dan para kazananlara soğuk duş: 15 Temmuz’da büyük son başlıyor…

YouTube’dan para kazanan içerik üreticileri için kritik tarih belli oldu. Video devi, 15 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni politikasıyla, orijinal olmayan ve tekrar eden videolarla gelir elde eden kanallara dur diyecek.

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.