Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

ABD Korumacı Politikaların Küresel Ekonomi ve Ülkelerin İhracatları Üzerindeki Etkileri

ABD yönetiminin uyguladığı korumacı politikalar, küresel ekonomi üzerinde riskler oluştururken ülkelerin ihracatları için belirsizlik yaratıyor.

Trump’ın Gümrük Vergisi Tehlikesi

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği “tarife mektuplarında” 1 Ağustos itibarıyla sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Özellikle otomobil kategorisinde uygulanacak olan bu yeni gümrük vergisi, önde gelen Japon ve Güney Kore merkezli üretici firmaların nasıl bir strateji izleyeceğine dair merak uyandırdı.

Türkiye Otomotiv Sektöründen İyi Haber

Türkiye otomotiv endüstrisi, ABD’nin tarife tehditlerine rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. TİM verilerine göre, otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tüm zamanların en yüksek ocak-haziran dönemi ihracatını gerçekleştirerek 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarlık bir başarı elde etti.

Geçen yıla göre yüzde 13 artışla sektörün toplam ihracattaki payı yüzde 15,2 olarak hesaplandı. Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 4,1 artışla 131 milyar 440 milyon 136 bin dolar seviyesine ulaştı. En fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, toplam otomotiv ihracatı içinde en büyük paya sahip ülke oldu.

Almanya ve Diğer İhracat Rakamları

Yılın ocak-haziran döneminde, otomotiv sektöründe en fazla ihracat Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı sırasıyla Fransa, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya izledi. Değer bazında ihracattaki artışta Almanya’nın en önde olduğu görüldü.

İl bazında bakıldığında ise Kocaeli, otomotiv sektöründe en fazla ihracatı gerçekleştiren il konumunda. Bursa, İstanbul, Sakarya ve Ankara da otomotiv sektöründeki başarılı ihracat performanslarıyla dikkat çekiyor.

Otomotiv Sektöründeki İhracat Trendleri

Otomotiv endüstrisinin dış satımı, son yıllarda istikrarlı bir şekilde artarak rekor seviyelere ulaşıyor. 2024 ve önceki yıllar arasındaki karşılaştırmalarda, sektörün ihracatındaki artış trendi açıkça görülüyor.

Sonuç olarak, otomotiv sektörü küresel ekonomideki dengesizliklere rağmen ihracattaki artışını sürdürüyor ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlıyor.

Related Posts

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

VİOP’ta günün ilk hamlesi! BIST 30 kontratı nereye gidiyor? (8 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,7 azalışla 11.944,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 11.940,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …