Tansiyon Ölçme Aleti Nasıl Çalışıyor? İşte Ardındaki Kusursuz Mekanizma

İşte Tansiyon Aletinin Çalışma Mekanizması

Kalp, muhteşem bir pompadır ve kanı tüm vücuda dağıtan kalp damarlarına sahiptir. Ancak bir tansiyon aleti nasıl kan basıncını ölçer? Gelip, açıklayalım.

Tansiyon aleti, yani sfigmomanometre, 1896 yılında İtalyan doktor Scipione Riva-Rocci tarafından icat edildi.

Bu isim, Yunanca kökenli olup nabzı ifade ederken basıncı ölçmek için kullanılan bir cihaz anlamına gelir. Tansiyon aleti kişinin koluna sarılabilen kauçuk bir manşet kullanır ve üç ana bölümden oluşur.

Manşetin hava ile şişirilebilen kısmı, hava basıncını ölçmek için bir basınç ölçer ve brakial arterden kan akışı sırasında çıkan sesi dinlemek için kullanılan bir steteskop bulunmaktadır.

Basınç ölçer, 0 ila 300 mmHg arasında bir ölçeğe sahiptir.

Manşeti şişirmek için lastik bir pompa ve havayı boşaltmak için bir düğme bulunur. Kan basıncını ölçmek için manşet çıplak ve gerilmiş üst kolun etrafına yerleştirilir.

Üst kol, kan akışı durana kadar şişirilir ve ardından hava yavaşça boşaltılır. Kalpteki pompalama sırasında oluşan ses, atardamarlarda bir çarpma sesi yaratır.

Ses, steteskopla duyulur veya elektronik bir cihazda görüntülenir. İlk duyulan ses, sistolik kan basıncını belirtirken son duyulan ses ise diyastolik kan basıncını gösterir. Tansiyon aletinin ölçüm mekanizması bu şekilde çalışmaktadır.

Kaynaklar: How Stuff Works, Türk Eczacılar Birliği

İlginizi çekebilir:

Related Posts

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

JLab müziğe yeni soluk getiren serisini tanıttı

JLab, müzikseverler için tasarladığı yeni Party serisi Bluetooth hoparlörlerini piyasaya sürdü. Pop Party, Go Party, JBuds Party ve Epic Party olmak üzere dört farklı modelden oluşan bu seri, kullanıcılarına her ortamda eğlenceli ve güçlü bir ses …

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …