Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: 6 Şubat’taki matem havası bir kez daha kentin üzerine düştü

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: 6 Şubat’taki matem havası bir kez daha kentin üzerine düştü

Arkeologlardan 2 milyon yıllık keşif: İnsanlık tarihinde önemli bir halka daha gün yüzüne çıktı

Güney Afrika’nın “İnsanlığın Beşiği” olarak bilinen bölgesinden çıkarılan dört Paranthropus robustus fosili, insan evrimi hakkında yeni kapılar araladı. İlk defa 1938 yılında keşfedilen bu tür, kalın çene yapısı ve iri dişleriyle dikkat çekiyor …

‘İmamoğlu’nu tecrit ederek mahkum etmek istiyorlar’

Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, diploma davasının bölünmesini şöyle yorumladı: “Bir an önce karar verilsin mantığıyla hareket ediliyor, siyasi bir takvim işletiliyor.”

Bu sonuçlar Erdoğan’ı kızdıracak! Erdoğan ile İmamoğlu arasındaki fark 15 puan açıldı

Ank-Ar’ın “Seçmen Gündemi Araştırmaları” anketinin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Anketin sonuçlarına göre, İmamoğlu yüzde 58.6 oy alırken, Erdoğan yüzde 41.4’te kaldı.

Piknik dönüşü facia! Otomobil uçuruma yuvarlandı, 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

Adana Pozantı’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini yitirdiği otomobil uçuruma yuvarlandı. Feci kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Ukrayna’nın yeni taktiği Rusya’nın kabusu oldu! Cephede, şehirlerde ve askeri üslerde kullanılıyor

Ukrayna ordusu, Rusya’nın insansız hava araçları (İHA) saldırılarını engellemek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Ukraynalı askerler, düşman İHA’larını durdurmak amacıyla balıkçı ağlarını savunma sistemlerine entegre etti. Yoğun gözenekli ağlar, İHA’ları pervanelerine dolanarak etkisiz hale getiriyor.