Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dürzilik: Güçlü Kimlik Muhafazasıyla Dikkat Çeken Bir İnanç Topluluğu

Şiiliğin bir kolu olan İsmaililik’ten doğan ve Ortadoğu’da varlığını sürdüren Dürzilik, kapalı yapısı ve güçlü kimlik muhafazasıyla biliniyor. Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerde büyük bir nüfusa sahipler. Dünya genelinde 1 ila 2 milyon arasında değişen sayılarıyla büyük bir kısmı Suriye’de yaşıyor. Suriye’deki Dürzi toplumu, ülke siyasetinde azınlık olmalarına rağmen etkili bir rol oynuyor. Özellikle Suveyde şehrinde yoğunlaşan Dürziler, Şam’a yakın bölgelerde de bulunuyor.

Şeyhul-Akl’lar Toplumu Yönetiyor

Dürzi toplumunda dini liderlerin etkisi büyük. “Şeyhul-Akl” unvanını taşıyan ruhani liderler, topluluğun merkezinde yer alıyor. Suriye’deki Dürziler, genellikle üç farklı Şeyhul-Akl tarafından temsil ediliyor. Bu liderler zaman zaman farklı siyasi eğilimleri ve yaklaşımlarıyla topluluk içinde fikir ayrılıklarına neden olabiliyor.

7 Silahlı Yapı

Suriye iç savaşı sırasında ve sonrasında, Dürzilerin yoğun olarak bulunduğu Suveyde vilayetinde çeşitli silahlı gruplar ortaya çıktı. Bu gruplar genellikle tarafsız kalmayı tercih eden, yerel halkı korumaya odaklananlar ile Esed rejimiyle iş birliği yapanlar olarak ayrılıyor. Bölgede faaliyet gösteren yedi ayrı silahlı örgüt bulunuyor. Bu gruplardan biri Rical el-Kerame (Onurlu Adamlar) Hareketi olarak bilinir ve en büyüğüdür. Ayrıca Liva el-Cebel grubu ve Ahrar el-Cebel gibi gruplar da faaliyet gösterir. Bu yapılar genellikle Şam yönetimiyle diyalog halindedir.

Bölünmeyi İstemiyoruz

Suveyde’de yaşayan Dürzi Faris Abdulhalik, “Biz Dürzi toplumu olarak birlik ve beraberliğimizi korumak istiyoruz. İsrail’in Suriye’ye karışmasına karşıyız ve bölünmeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

“O mahur beste çalar Müjgan’la ben ağlaşırız”

İzmirli şair Attila İlhan’ın unutulmaz şiiri Mahur Beste, derin bir acının ve kaybın yansımasıdır. Şiirin hikayesi, İlhan’ın 6 Mayıs 1972 sabahı, Karşıyaka’daki evinde antika radyosundan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiğini öğrenmesiyle başlar.

Yargıtay’dan Pınar Gültekin Kararı! Canavarca hisler yokmuş

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in 2020 yılında vahşice öldürülmesine ilişkin davada yeni bir yargı süreci gelişmesi yaşandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin kararın bozulmasına yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itirazı reddetti. Kararda sanığın eylemini canavarca hisle gerçekleştirmediği ve sanık hakkında asgari oranda haksız tahrik hükümlerinin uygulanmadığı yönünde görüş bildirdi.

‘Filistin halkı Gazze Şeridi’ni terk etmeyecek’

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın danışmanı el Habbaş, İsrail’in Gazze Şeridi’nin tamamını işgal etme kararına ilişkin yorumunda Filistin halkının Gazze’yi terk etmeyeceğini vurguladı.

Hindistan, rakip ülkesinin suyunu kesti: Pakistan ise ‘savaş ilanı’ sayacağını söyledi

Hindistan, Indus Suları Anlaşması’nı askıya alarak Pakistan’a akan suyun yüzde 90’ını kesti. Baraj kapaklarını indiren Hindistan, “tek damla bırakmayacağız” diyerek tarım alanlarını kuraklığa sürükledi. Pakistan kararı savaş ilanı olarak gördü.

Son dakika… TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras’a yeni dava

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ile Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında, zincirleme şekilde “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yeni bir iddianame düzenlendi. İddianamede, her iki isme de adli para cezası verilmesi talep edildi.

Trump’tan Alcatraz hapishanesinin yeniden açılması talimatı

ABD Başkanı Donald Trump, California eyaletinin San Francisco kentinde bulunan ve müzeye çevrilen Alcatraz hapishanesinin “azılı suçlular” için yeniden açılması konusunda Federal Cezaevleri Bürosu’na talimat verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir