Schengen vizesi başvurularında uygulanan ‘Cascade Kuralı’ nedir?

AB Sınırlarına Yönelik Schengen Vize Başvuruları Artıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) sınırlarına yapılan Schengen vize başvuruları her geçen yıl artış gösterirken, vize değerlendirme sürecinde yaşanan sorunlar gündemdeki yerini koruyor.

Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen bir seminerde yaptığı konuşmada, vize başvurularında öncelikli olarak iş insanları ve öğrencilere öncelik tanındığını belirtti. Turist kategorisinde yer alan başvuru sahiplerinin ise yoğunluk nedeniyle birkaç ay beklemeleri gerekebileceğini vurgulayan Schröer, vize danışmanlığı hizmeti almanın zorunlu olmadığının altını çizdi.

Schröer ayrıca, ticari vize danışmanlık şirketlerinin vize değerlendirme sürecine olumlu katkı sağlamadığını belirterek, Schengen vizelerinde geçerlilik sürelerini kademeli olarak uzatan Cascade Kuralı’nın Türkiye’de daha etkin bir şekilde uygulanabileceğini dile getirdi.

Cascade Kuralı ve Uygulaması

Avrupa Komisyonu’nun vize başvuru süreçlerine ilişkin güncellemesinde yer alan Cascade Kuralı, vize geçerlilik sürelerinin kademeli olarak artırılmasını öngörüyor. Başvuru sahiplerinin vizeyi doğru şekilde kullanmaları halinde, daha uzun süreli vizeler almalarını sağlayan bu kuralın detayları belirli kriterlerle şekillenmektedir.

Türkiye’den 2024 yılında yapılan Schengen vize başvurularındaki artış ve olumlu yanıtların sayısındaki artış dikkat çekerken, vize muafiyeti sürecindeki ilerlemelerin beklenmesi Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerinde önemli bir yer tutmaktadır.

AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, Schengen vize başvurularının rekor seviyede işleme alındığı ve herhangi bir kapanma durumunun olmadığı vurgulanmıştır. Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi gereken kriterler konusunda ise taraflar arasında diyaloğun devam ettiği belirtilmektedir.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu’nda, üye ülkelerin vize konusunda kapasitelerini artırmaları çağrısında bulunurken, Türkiye’nin vize muafiyeti sürecindeki hareketliliği de yakından takip edilmektedir.

Related Posts

Bülent Arınç’tan Erdoğan’a ‘Mehmet Murat Çalık’ çağrısı: ‘Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak…’

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, sağlık durumu kritik seviyede olan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık üzerinden hasta tutuklular için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı. Arınç “Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak her şeyden önemli olan yaşam hakkıdır. Tutuksuz yargılanma esastır. Tutukluluk yerine geçecek pek çok adli kontrol tedbiri vardır” dedi.

İstanbul’da ‘yasaklı’ Onur Yürüyüşü: 50 kişiye adli kontrol, 3 kişiye tutuklama istendi

23. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 53 kişiden 50’si adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı. 3 kişi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

CHP’nin kurultay davası 8 Eylül’e ertelendi: CHP’den ilk tepkiler…

CHP’nin 38. Olağan Kurultay davasına ilişkin bugün görülen duruşmada erteleme kararı çıktı. CHP’den erteleme kararına ilişkin tepkiler gecikmedi. İşte ilk tepkiler…

Ümit Özdağ’dan ‘orman yangınları’ tepkisi: Artık bir milli güvenlik meselesi haline geldi

Orman yangınlarına ilişkin olarak bir açıklama yapan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, “İktidar her yaz yangınlara hazırlıksız yakalanıyor. Yeterli insan, uçak ve istihbarat yok. Bu sene ne yazık ki kaybedildi. Gelecek yaza çok kapsamlı bir hazırlık yapmalıyız” ifadesini kullandı.

İranlı yetkili açıkladı: İsrail’den tehdit mesajı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı ve eski Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail’in saldırıların ilk gününde bazı yetkililere tehdit mesajı gönderdiğini bildirdi.

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.