Müsilaj için ‘bilimsel ve teknik’ toplantı








Marmara Denizi’nde Müsilajla Mücadele Toplantısı

Marmara Denizi’nde Müsilajla Mücadele Toplantısı

14 Aralık 2024, Ankara – Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorununa çözüm bulmak amacıyla bilimsel ve teknik bir toplantı gerçekleştirildi. Denizdeki müsilaj temizliği için çalışmalar 8 Haziran 2021 tarihinde başlatıldı ve 7/24 esasına göre devam etmektedir. İlgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin katılımıyla hazırlanan “Marmara Denizi Eylem Planı” çerçevesinde yapılan bu toplantıda, müsilajla mücadelede izlenecek yol haritası değerlendirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda, müsilajın ortaya çıkmasına neden olan başlıca etmenler ele alındı. Toplantıda denizdeki sıcaklık artışı, denizin durgunluğu, artan kirlilik ve özellikle azot ile fosfor miktarındaki artışın müsilaj oluşumunu tetiklediği belirtildi. Ancak, iklim değişikliğine bağlı olarak bu etmenlerle doğrudan mücadele etmenin kolay olmadığı vurgulandı.

Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, 22 maddelik bir yol haritası belirlenmiş olup bu plan doğrultusunda 19 madde tamamlanmışken, 3 madde ise henüz tamamlanamamıştır. Özellikle atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülme oranının yetersiz olduğu belirtilmiştir.

Toplantıda, Marmara Denizi’nin mevcut durumu ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alındı. Profesörler ve akademisyenler, denizdeki çevresel kalite kriterlerinin değişimi hakkında sunumlar gerçekleştirdiler. Ayrıca bilim ve teknik kurulu üyeleri de görüş ve önerilerini paylaşarak müsilajla mücadelede izlenecek yol hakkında fikir alışverişinde bulundular.

  • Bilim ve teknik kurulu üyeleri, arıtma tesislerinin ileri biyolojik olarak yapılarak mevcut arıtma sistemlerinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğini önerdi.
  • Derelerde fitoremidasyon çalışmalarının yapılabileceği ve ekosistem temelli balık avcılığının önemi vurgulandı.
  • Yerli bakterilerle biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekilerek, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiği önerildi.

Toplantının sonunda, müsilaj sorununa karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda ortak bir görüş birliğine varıldığı belirtildi.

Toplantı Görseli


Related Posts

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: 6 Şubat’taki matem havası bir kez daha kentin üzerine düştü

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: 6 Şubat’taki matem havası bir kez daha kentin üzerine düştü

Arkeologlardan 2 milyon yıllık keşif: İnsanlık tarihinde önemli bir halka daha gün yüzüne çıktı

Güney Afrika’nın “İnsanlığın Beşiği” olarak bilinen bölgesinden çıkarılan dört Paranthropus robustus fosili, insan evrimi hakkında yeni kapılar araladı. İlk defa 1938 yılında keşfedilen bu tür, kalın çene yapısı ve iri dişleriyle dikkat çekiyor …

‘İmamoğlu’nu tecrit ederek mahkum etmek istiyorlar’

Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, diploma davasının bölünmesini şöyle yorumladı: “Bir an önce karar verilsin mantığıyla hareket ediliyor, siyasi bir takvim işletiliyor.”

Bu sonuçlar Erdoğan’ı kızdıracak! Erdoğan ile İmamoğlu arasındaki fark 15 puan açıldı

Ank-Ar’ın “Seçmen Gündemi Araştırmaları” anketinin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Anketin sonuçlarına göre, İmamoğlu yüzde 58.6 oy alırken, Erdoğan yüzde 41.4’te kaldı.

Piknik dönüşü facia! Otomobil uçuruma yuvarlandı, 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

Adana Pozantı’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini yitirdiği otomobil uçuruma yuvarlandı. Feci kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Ukrayna’nın yeni taktiği Rusya’nın kabusu oldu! Cephede, şehirlerde ve askeri üslerde kullanılıyor

Ukrayna ordusu, Rusya’nın insansız hava araçları (İHA) saldırılarını engellemek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Ukraynalı askerler, düşman İHA’larını durdurmak amacıyla balıkçı ağlarını savunma sistemlerine entegre etti. Yoğun gözenekli ağlar, İHA’ları pervanelerine dolanarak etkisiz hale getiriyor.