Milletvekilleri de artık yapay zekâya emanet

Coşkun ERGÜL ANKARA – “Yapay zekâ”, TBMM Genel Kurulu ve komisyon görüşmelerinde milletvekillerinin sesini tanıyıp yazıya dökerek, stenografların işini kolaylaştıracak.

Meclis Başkanlığı yaklaşık 1,5 yıldır, parlamento tarihinin yazılı belgesi niteliğinde olan, mahkemelerde delil, araştırmalarda kaynak olarak kullanılanılan tutanaklar için TÜBİTAK ile “Tutanak Bilgi Sistemi Projesi”ni yürütüyor. Milletvekillerinin Genel Kurul ve komisyonlarda sesini tanıyıp, konuşmalarını yazıya dökecek olan “yapay zekâ”nın, milletvekillerinin konuşmalarını yazılı metin haline ne kadar sağlıklı dönüştürüp dönüştürmediği kontrol ediliyor.

Proje tamamen devreye girince “yapay zekâ”, milletvekillinin sesini tanıyıp, konuşmasını yazıya dökecek. Stenograflar yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Sonra bilgisayar üzerinden önce uzman stenograf, sonra başkan yardımcısı kontrol edecek. Tutanak Bilgi Sistemi Projesi, stenografların görevlendirilmesinden, Tutanak Dergisi’nin matbaada basılma aşamasına kadar olan bütün süreci kapsayacak. Bütün aşamalar, “yapay zekâ” tarafından yerine getirilecek.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir