Ekonominin ağır topu açtı ağzını yumdu gözünü: İmamoğlu operasyonunun Türkiye faturasını açıkladı

İmamoğlu Operasyonu Türkiye Ekonomisini Vurdu: Mahfi Eğilmez Değerlendirdi

18 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve 19 Mart sabahı evine yapılan operasyonla gözaltına alınması ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı. Operasyonlar sabah saatlerinde başladı ve geniş çaplı gözaltılar ile birlikte ulaşım kısıtlamaları ve valiliğin 4 günlük yasak kararı geldi. Bu durum piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oldu.

Gözaltının ardından aylardır 36 TL seviyesinde stabil seyreden dolar/TL kuru hızla yükseldi ve önce 39, ardından 41 TL’yi gördü. Euro/TL kuru da 45 TL’ye çıkarken, gram altın 4000 TL’yi aştı. Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların sert satışları nedeniyle devre kesici devreye girdi ve işlemler aralıklı olarak durduruldu. TL’nin hızla değer kaybetmesi Türkiye’nin ekonomik görünümünü olumsuz etkiledi.

MAHFİ EĞİLMEZ’DEN YORUM

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, yaşanan gelişmelerin piyasalarda ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Eğilmez’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, borsa ve döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmalar Türkiye ekonomisi için olumsuz etkiler doğurdu. Borsa şirketlerinin piyasa değeri yaklaşık 2 trilyon lira eridi, yabancı yatırımcılar çıkış yaptı ve yerli yatırımcılar dövize yöneldi.

Dr. Eğilmez ayrıca gösterge faizin yüzde 37,09’dan yüzde 44,60’a yükseldiğini ve bu durumun Hazine’nin borçlanma maliyetini artırdığını belirtti.

HAZİNEDEKİ GELİŞMELER

Bir diğer önemli gelişme Türkiye’nin risk primindeki (CDS) artıştı. Eğilmez’e göre, CDS primi 250 baz puandan 328 baz puana yükseldi ve dış borçlanma maliyetlerini artırdı. Eğilmez, TCMB’nin kuru dengelemek için yoğun döviz satışı yaptığını ancak bu müdahaleler nedeniyle rezervlerde 25 milyar dolarlık azalma olduğunu ifade etti.

Bankacılık sektörünün de ciddi şekilde etkilendiğini belirten Eğilmez, sektörün toplamda yüzde 25 civarında değer kaybına uğradığını aktardı. TCMB’nin, rezerv erimesini ve risk primindeki artışı durdurmak için olağan dışı bir toplantı düzenleyerek faiz koridorunu genişletmek zorunda kaldığını belirtti. Gecelik borç verme faizi yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltildi.

Ekonomik buhranın ardından uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan eleştirilerinin arttığını söyleyen Eğilmez, bu durumun ilerleyen dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarını da olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.

Related Posts

2025 Çin Tedarik Zinciri Fuarı Başladı

Fuar, 16-20 Temmuz tarihleri arasında Beijing’de düzenleniyor ve 75 ülkeden 650’den fazla katılımcı var.

Altın sahneyi ona bıraktı: 14 yılın zirvesinde!

ABD’de ticaret politikalarındaki belirsizlik, değerli metallerden gümüşü adeta şahlandırdı. Gümüş, 14 yıl sonra yeniden 39 dolara yaklaşarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi