Edirne’de Üniversite Personeli İçin Eylem

Edirne’de Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen üyeleri, üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkı için eylem yaptı.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen üyeleri, üniversite idari personellerinin yer değişikliği hakkı için 81 ilde eylem yaptı. Edirne’de de Eğitim Bir-Sen Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Atalay Cüce, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi önünde bir araya gelen sendika üyeleri adına açıklama yaptı.

Atalay Cüce tarafından yapılan açıklamada sorunlara çözüm üretilinceye kadar mücadele etmeye ve yer değişikliği talebini dile getirmeye devam edeceklerini belirterek, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her bir üniversitede aynı yeterliliğe sahip olarak aynı işi yapmalarına rağmen bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personelin iller arasında ve kurumlar arasında yer değişikliğine benzer bir merkezi yer değişikliği hakkında sahip değildir. Üniversite idari personelinin bir diğer üniversiteye yer değişikliği yapabilmesi, kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlıdır. Bu muvafakatin verilmemesi uzun dava süreçlerine neden olmakta, çoğu durumda yer değişikliği yapılmak istenen üniversite, personel ihtiyacı için beklemek zorunda olmadığı için lehe sonuçlanan muvafakat davaları dahi sonuç doğuramamaktadır. Halihazırda çoğu üniversite, diğer üniversitelere yer değişikliği yapmak isteyen idari personelinin bu taleplerini yönergeler aracılığıyla düzenlemektedir. Bu yönergelerde, yer değişikliği yapmak isteyen idari personel için asgari görev yapma süresi, kadro unvanı, hizmet sınıfı bazında kontenjan, geçerli mazeret ve benzeri şartlar aranmaktadır. Ancak bu yönergelerin yeknesak olmadığı ve uygulama birliği sağlanamadığı gibi diğer üniversiteleri bağlayıcı hükümler tesis edemediği açıktır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 52. maddesinin (f) bendindeki ‘üniversitelerde görevli memur ve diğer görevlilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yükseköğretim üst kuruluşları veya yükseköğretim kurumları arasında atanabilecekleri’ hükmü, üniversite idari personelinin üniversiteler arasında yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında Memur-Sen’in gayretleri sonucunda Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6 ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmış. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş ise de henüz işleyen bir sistem ortaya konulamamıştır. Bu nedenle, üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemlerinin, halen bir kısım üniversiteler tarafından yapılan, ancak haliyle diğer üniversiteleri ilgilendirmeyen, münferit yönergeler yerine toplu sözleşme hükmünden hareketle YÖK Başkanlığı eliyle üniversiteler arası merkezi yer değişikliğine imkan tanıyacak şekilde hukuki ve fiili bir düzenleme yapılması gereklidir” dedi.

“Haklı ve yerinde talebi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz”

Somut bir çözüm üretilinceye kadar emek harcamaya, haklı ve yerinde talebi ısrarla dile getirmeye devam edeceklerini söyleyen Cüce, “Öğretim elemanlarının ek ödemelerinde iyileştirme, geliştirme ödeneğinin süresinin uzatılması, üniversite ve YÖK disiplin kurullarına sendika temsilcilerinin katılımının sağlanması, jüri üyeliklerine ücret verilmesinin sağlanması, lojmanda yüzde 15’in idari personele tahsisi, lojman komisyonuna sendika temsilcisinin katılımı, ikinci öğretimde fazla çalışma ücretinde kapsamı genişletme, bazı üniversite çalışanlarının ek tazminatlarında artış, üniversitelerde itfaiyeci kadrolarında bulunanların hizmet sınıfının yardımcı hizmetler sınıfından genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi, üniversite yurtlarında fazla çalışma ücreti artışı, sözleşmeli üniversite çalışanlarının kadroya kavuşturulması, ek göstergelerin iyileştirilmesi, 50/d’li araştırma görevlilerinin 33/a’ya geçişi gibi önemli adımların atılmasını sağlamış bir üniversite çalışanlarına yönelik birçok konuda kayda değer adımların atılmasını sağlayan bir teşkilat olan Eğitim-Bir-Sen olarak, akademisyenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi, merkezi idare daire başkanlarına tanınan makam tazminatı hakkının üniversite daire başkanlarına da verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport alabilme hakkı tanınması için gayret sarf etmeye; üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği hakkı mücadelesinin bayraktarlığını yapmaya, somut bir çözüm üretilinceye kadar emek harcamaya, haklı ve yerinde talebi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. – EDİRNE

Related Posts

Okul civarında sürücü kursuna velilerden tepki

Karesi ilçesinde bulunan Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Ortaokulu’nun çevresi, sürücü kursları tarafından acemi şoför adaylarına eğitim alanı olarak kullanılıyor.

Seyir halindeki TIR alev alev yandı

Şırnak’ın İdil ilçesinde seyir halindeki TIR yandı.

Son dakika Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 30 Nisan 2025

Son dakika Muğla deprem haberleri..Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla Kandilli ve AFAD son depremler.. 30 Nisan 2025 Muğla deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Muğla’da? Muğla son deprem büyüklüğü ne kadar? Muğla’da ve Muğla yakınındaki depremler nelerdir? Muğla’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Muğla canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Muğla deprem haberleri.. Muğla’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Muğla’da deprem mi oldu? Deprem Muğla’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Muğla’da nerede deprem oldu? Muğla deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Emniyet ‘belediyeler jammer kullanamaz’ dedi: İBB’nin AKP döneminde kullanıldığı ortaya çıktı!

EGM, İmamoğlu’nun toplantı yaptığı otelde valizlerde jammer olduğunun belirlenmesi üzerine “Belediye başkanları ve belediyelerin frekans kesici kullanması Türk Ceza Kanu’na göre suçtur” açıklamasını yapmıştı. İBB’nin AKP’li Kadir Topbaş yönetimindeki dönemde de ‘jammer’ kullandığı ortaya çıktı.

Arjantin’de kripto sandalı büyüyor: Milei’nin görevden alınması talep edildi

Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei, LIBRA adlı kripto parayı kamuoyuna tanıtmasının ardından ciddi eleştirilerle karşı karşıya. Başkanın desteklediği bu dijital para biriminin değeri kısa sürede hızla düşerken, olay ülke genelinde büyük yankı uyandırdı.

AKP’li Özlem Zengin’den ‘İmamoğlu’ çağrısı: ‘İddianame bir an önce hazırlanmalı’

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İmamoğlu’na yönelik soruşturmaya ilişkin “İddianameyi görmedik. Bizim buradan çağrımız bence şu olmalı: Bu iddianame bir an evvel yazılmalı. Çünkü iddianame yazıldığında bizim her birimizin bunu görme imkanı olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir