Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

Motoru Çalışır Halde Araçta Uyumak Karbonmonoksit Zehirlenmesine Davetiye Çıkarabilir!

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, park halinde motoru çalışan araçta uyumanın karbonmonoksit zehirlenmesi riski taşıdığını belirtiyor. Egzoz sistemindeki kaçaklar, aracın iç yapısı ve havalandırma sistemi aracılığıyla egzoz gazının içeri sızabileceğini söyleyen Arıkan, bu gazın renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmeden etkisini gösterebileceğini ve maalesef ölümle sonuçlanabileceğini hatırlatıyor.

Motor çalışırken kalorifer veya klimanın açık olmasının egzoz gazı üretimini artırabileceğine dikkat çeken Arıkan, aracın park edildiği yerin yapısı, ters rüzgarlar ve çalışma süresi gibi faktörlerin gazın araç içine dolmasını hızlandırabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, Arıkan, “Lütfen motoru çalışır halde bırakılmış araçların içinde uyumayın. Hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmayın” diyor.

Deprem Anında Araç Hazırlığı Önemli!

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, yalnızca uyku güvenliği konusunda değil, araçların da olası afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor. Arıkan, araç sahiplerine deprem çantasının araçlarda da bulunması gerektiğini hatırlatıyor. Deprem anında kullanılabilecek malzemeler arasında ise kapalı şişe su, paketli gıdalar, ilk yardım çantası, el feneri, radyo ve yedek pil, battaniye veya uyku tulumu, yedek telefon şarj cihazı veya powerbank, araç tipi yangın söndürücü, temel el aletleri ve evcil hayvanlar için mama gibi malzemeler bulunuyor.

Araç Depo Doluluğuna Dikkat!

Yakıt deposunun her zaman dolu tutulmasının önemine de değinen Arıkan, “Deprem anında yaşanacak elektrik kesintileri nedeniyle akaryakıt istasyonlarının pompaları çalışmayabilir. Bu durum da yakıt almanızı imkânsız hale getirebilir. Ayrıca istasyonlardaki yoğunluk, size ciddi zaman kaybettirebilir ve hareket kabiliyetinizi sınırlayabilir. Bu nedenle deponuzu her zaman dolu tutun ve yarımın altına düşmeden mutlaka doldurun” önerisinde bulunuyor.

Related Posts

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.