Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve Tencent, DeepSeek’i bulut sistemlerine dahil etti

Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve Tencent, düşük maliyet ve sınırlı bilgisayar gücüyle geliştirdiği yapay zeka modeliyle büyük yatırımlar yapan ABD’li şirketlerin hakimiyetindeki sektörde sarsıntıya yol açan DeepSeek’in yapay zeka aracını bulut bilişim sistemlerine sunacaklarını bildirdi.

Huawei’den yapılan açıklamada, SiliconFlow adlı Çinli yapay zeka altyapısı şirketiyle birlikte DeepSeek’in V3 ve R1 modellerini Ascend bulut bilişim servisi üzerinden erişilebilir hale getirildiğini duyurdu.

Tencent de DeepSeek R1 modelini bulut bilişim hizmeti Tencent Cloud’da sunduğunu, “Hyper Application Inventor” uygulamayı kullanan geliştiricilerin yapay zeka aracına buradan ulaşabileceklerini açıkladı.

Çinli şirketlerin açıklamaları, ABD’li teknoloji şirketleri Nvidia, Microsoft ve Amazon’un, bu hafta, üçüncü tarafların kullanımına yönelik sistem ve platformlarında DeepSeek’e yer vereceklerini duyurmasının ardından geldi.

ABD’li şirketler de kendi sitemlerine adapte ediyor

Dünyanın en büyük çip geliştiricisi Nvidia, DeepSeek’in akıl yürütme modeli “R1″i, “Ağ Bilgi Modeli” (NIM) adını verdiği, yapay zeka modellerini bulut, veri merkezi ve çalışma istasyonlarına kurmak için araç ve uygulamalar sağlayan hizmetine entegre edeceğini bildirmişti.

DeepSeek’in rakibi ABD’li yapay zeka şirketi OpenAI’ın yatırımcılarından Microsoft da bilişim platformu Azure ile web tabanlı kodlama platformu GitHub’da DeepSeek R1’e destek sağlayacağını, müşterilerine Microsoft’un yapay zeka uygulaması Copilot+ yüklü bilgisayarlarda R1 ile yapay zeka uygulamaları geliştirmelerine izin vereceğini duyurmuştu.

E-ticaret devi Amazon da “Amazon Web Hizmetleri” adını verdiği platformda kullanıcıların “DeepSeek R1” ile uygulamalar geliştirmesine olanak sağlayacağını açıklamıştı.

DeepSeek

Çin’de High-Flyer Quant yatırım fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek V3’ü 26 Aralık 2024’te, R1’i ise 20 Ocak’ta piyasaya sürmüştü.

Dünya çapında kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak, en fazla indirilen yapay zeka uygulaması olmuştu.

Çinli şirketin düşük maliyetli bir yapay zeka modeli çıkarması, başta ABD olmak üzere Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ve bu alanda yaptığı büyük harcamalara ilişkin şüpheleri artırırken, küresel piyasalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısına yol açmıştı. (AA)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Oyuncu, ses sanatçısı ve bağlı oldukları ajanslara vergi incelemesi: 150 isim riskli bulundu!

TIKLAYIN – Ebru Dedeoğlu söyleşisi | Vedat Milor: Doğru bildiğimi söylemek beni düşman kazandıran biri yaptı ama asla vazgeçmedim

TIKLAYIN – Mansur Yavaş’ın İstanbul’da Ekrem İmamoğlu desteğinin perde arkası

TIKLAYIN – Günün spor manşetleri: “Morata’nın maliyeti belli oldu” “Fenerbahçe’de 2 flaş ayrılık” “Sıra Sörloth’ta”

TIKLAYIN – Bir mesajla başlayan kâbus: Kişisel bilgilerini seks sitelerinde dağıttılar, photoshop yapılmış fotoğraflar paylaştılar!

TIKLAYIN – Pınar Gültekin’i varile koyup yakan Cemal Metin Avcı’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bozuldu

TIKLAYIN – TÜRMOB verilerine göre, İmamoğlu’nun iddia ettiği bilirkişi S.B.’nin lisanssız olduğu ortaya çıktı

 

Related Posts

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

JLab müziğe yeni soluk getiren serisini tanıttı

JLab, müzikseverler için tasarladığı yeni Party serisi Bluetooth hoparlörlerini piyasaya sürdü. Pop Party, Go Party, JBuds Party ve Epic Party olmak üzere dört farklı modelden oluşan bu seri, kullanıcılarına her ortamda eğlenceli ve güçlü bir ses …

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …