Bu ülke, Dünya’da tek: Lesotho’yu diğer ülkelerden farklı kılan ne?

Gökyüzündeki Krallık Lesotho’nun Benzersiz Coğrafyası

Dünya’da tamamı deniz seviyesinin 1.400 metre üzerinde bir rakımda bulunan tek bir ülke var. Tahmin edebileceğiniz nedenlerle “Gökyüzündeki Krallık” olarak da bilinen, tamamen karayla çevrili bir Afrika ülkesi olan Lesotho’nun tüm toprakları 1.400 metrenin üzerinde yer alıyor. Yani Lesotho’nun topraklarının tamamı, dağlarıyla ünlü olan çok sayıda ülkeden daha yukarıda.

Lesotho’nun benzersiz coğrafyası, bölgenin karmaşık tarihinin sonucunda ortaya çıkmış bir durum. Lesotho’nun topraklarının tamamı, Güney Afrika’nın topraklarıyla çevrili.

Mfecane Dönemi ve Lesotho’nun Kuruluşu

Durum, Zulu halkının liderleri Shaka Zulu önderliğinde 19. yüzyılın başlarında daimi bir ordu kurup askeri genişleme seferine girdiği şiddetli bir döneme bağlanabilir. Bu savaş dönemi, çok fazla kan dökülmesi ve insanların yerinden edilmesiyle karakterize edilen Mfecane veya “yıkım” kelimesiyle biliniyor.

Dağlarda Kurulan Krallık Lesotho

Şiddetten kaçanlar arasında dağlara sığınan Kral Moshoeshoe I liderliğindeki bir klan da bulunuyordu. Bu klan, dağlarda işgalcilere karşı daha kolay savunabilecekleri bir krallık kurdu.

Lesotho, 1843’te Moshoeshoe ile imzalanan bir antlaşmayla İngiliz sömürge yönetimi altında bir yerli devlet haline geldi. 1871’de Cape Kolonisi’ne (günümüzde Güney Afrika’da bulunan eski bir İngiliz kolonisi) eklendi, ancak 1884’te doğrudan Taç kontrolüne geri verildi. Savaş sonrası Afrika sömürgeciliğinin sona ermesi çabalarının bir parçası olarak ülke, 1966’da Kral Moshoeshoe II’nin egemen hükümdarlığı altında Lesotho Krallığı olarak bağımsızlığını kazandı.

Lesotho’nun Coğrafi Konumu

Denize kıyısı olmayan diğer birkaç ülke daha dağlarıyla ünlüdür ve bunların arasında Himalayalar’daki Bhutan ve Nepal özellikle dikkat çekici olabilir. Ancak bu ülkelerin en alçak noktaları 1.000 metrenin altında. Örneğin, Nepal’in en yüksek noktası deniz seviyesinden 8.848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesidir, ancak en alçak noktası Hindistan sınırı yakınlarında Jhapa’nın Tarai ovalarında sadece 60 metredir.

Lesotho, gezegenimizdeki en dağlık ülke olmayabilir ve en yüksek noktaya sahip değildir. Ancak deniz seviyesinden 1.400 metrenin altına hiçbir zaman inmeyen yapısıyla dikkat çekicidir.

Related Posts

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

JLab müziğe yeni soluk getiren serisini tanıttı

JLab, müzikseverler için tasarladığı yeni Party serisi Bluetooth hoparlörlerini piyasaya sürdü. Pop Party, Go Party, JBuds Party ve Epic Party olmak üzere dört farklı modelden oluşan bu seri, kullanıcılarına her ortamda eğlenceli ve güçlü bir ses …

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …