Bordro Süreçlerinde Yapay Zeka Kullanımı ve İş Dünyası Üzerindeki Etkileri

Ayşe Nazmiye Uça: Yapay Zeka İş Dünyasında Nasıl Değişiklikler Getiriyor?

Ayşe Nazmiye Uça, Kariyer 4.0 programında Melis Yaşar ile yapay zekanın iş dünyasındaki etkilerini değerlendirdi. Türkiye’de bordro süreçlerinde öncülük ettiğini belirten Uça, yapay zekanın çalışanlar ve işverenler üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

“TÜRKİYE’NİN İLK BORDRO FİRMASINI KURDUM”

Uça, 1999 yılında kimsenin online bordro sistemlerini düşünmediğini ancak kendisinin bu alanda bir ilke imza attığını söyledi. Bordro süreçlerinde teknolojinin kullanımına öncülük ettiğini belirten Uça, yapay zekanın da bu alanda giderek daha fazla yer bulduğunu ifade etti.

“YAPAY ZEKA İŞE ALIMLARDA DAHA ÇOK KULLANILIYOR”

İnsan kaynakları süreçlerinde yapay zekanın öneminin arttığını vurgulayan Uça, işe alımlarda algoritmaların ve veri analizinin büyük rol oynadığını belirtti. Ancak yapay zekanın geçmiş verilere dayanarak karar verdiğini ve bu durumun bazı ön yargıları beraberinde getirebileceğini söyledi.

“KVKK, BORDRODA YAPAY ZEKA KULLANIMINI SINIRLIYOR”

Yapay zekanın iş dünyasında birçok avantaj sağladığını ancak bazı düzenlemelerin bu teknolojilerin kullanımını sınırladığını ifade eden Uça, KVKK düzenlemelerinin bordro süreçlerinde yapay zekanın tam anlamıyla kullanılmasının önüne geçtiğini belirtti. Çalışanların yapay zeka araçlarını hızlı bir şekilde öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Uça, iş dünyasının bu dönüşüme hızla ayak uydurması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Avrupa’daki elektrik kesintisine ne sebep oldu?

İber Yarımadası’nda milyonları elektriksiz bırakan kesintinin nedeni hâlâ tartışılıyor. Yenilenebilir enerjiyle çalışan sistemin ani voltaj düşüşüne karşı dirençsiz kaldığı iddia edilirken, uzmanlar güneş enerjisinin sistemden kendi isteğiyle değil, müdahaleyle çıkarıldığını savunuyor. Elektrik dengesini sarsan bu olay, “yenilenebilir enerjiye geçişte sistem hazır mıydı?” sorusunu gündeme taşıdı.

Ekonomik belirsizlik son 5 yılın zirvesinde

OECD’nin yayımladığı verilere göre, küresel ekonomik belirsizlik endeksi Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 52 oranında artarak 33,2 puana yükseldi. Veri pandemiden sonraki en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Avrupa borsalarında pozitif seyir – 29 Nisan 2025

Küresel piyasalarda ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, Avrupa borsaları İngiltere hariç pozitif seyrediyor.

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak

Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerinin başlattığı “Üç Deniz Girişimi”ne stratejik ortak olarak katılıyor.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.