Bir Ortaokul Öğrencisi, Kuş Dışkısından Kanserle Savaşan Bir Madde Keşfetti!

Günümüzde Kanserle Mücadele: İlginç Bir Keşif

Günümüzde en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanserle ilgili araştırmalar son hızla devam ediyor. Chicago’daki bir ortaokul öğrencisi, hiç beklemediği bir yerde kanserle savaşan bir bileşen bulmayı başardı.

Çocuğun keşfi, ACS Omega dergisinde yayımlandı. Okuldaki bu öğrenci, laboratuvara incelemek için bir kaz dışkısı getirdi. Daha sonra Illinois Üniversitesi araştırmacılarının gözetiminde incelemeler yapıldı ve dışkıdan antibiyotik aktivitesi gösteren bir bakteri izole edildi.

Yapılan analizler, bu bakterinin kanserle mücadele özelliğine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu keşif, bilim dünyasında bir ilki oluşturdu.

Öğrenci, arkadaşlarıyla beraber 14 haftalık bir eğitim programına katılmıştı. Bu program sayesinde gençler, yeni antibiyotiklerin araştırılmasına katkıda bulunmayı öğrendiler. Program süresince öğrencilere bakterilerin incelenmesi gibi konular da öğretildi.

Öğrenci, eğitimler sürecinin ardından “Pseudomonas idahonensis” isimli bakteriyi izole etmeyi başardı. Bu bakteri, cilt enfeksiyonlarını %90’ın üzerinde engelleme yeteneğine sahipti ve daha önce bilinmeyen orfamid N adlı bir bileşik üretti. Testler, bu bileşiğin melanom ve yumurtalık kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını gösterdi.

Yayımlanan makalede, keşifle ilgili çalışmaların devam ettiği ve antibiyotik aktivitesinden sorumlu bileşiğin ve diğer bileşiklerin daha fazla araştırılacağı belirtiliyor. Ortaokul öğrencisi de çalışmada ortak yazar olarak yer alacak.

Related Posts

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

JLab müziğe yeni soluk getiren serisini tanıttı

JLab, müzikseverler için tasarladığı yeni Party serisi Bluetooth hoparlörlerini piyasaya sürdü. Pop Party, Go Party, JBuds Party ve Epic Party olmak üzere dört farklı modelden oluşan bu seri, kullanıcılarına her ortamda eğlenceli ve güçlü bir ses …

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …