Asgari ücrette gözler 16 Aralık’ta

Yeni Asgari Ücret Belirleme Süreci Resmen Başladı

Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen ve toplumun tamamını dolaylı olarak ilgilendiren yeni asgari ücret belirleme süreci, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 10 Aralık’taki ilk toplantısıyla resmi olarak başladı.

Komisyon, ikinci toplantısını 16 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te gerçekleştirecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen ilk toplantıda, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ederken, işçi tarafını en fazla üyeye sahip konfederasyon olan TÜRK-İŞ temsil etti.

İşveren heyetinin liderliğini TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yaparken, işçi heyetinin lideri ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar oldu. Ağar’ın liderliğindeki işçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları’nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven bulunuyordu.

“Maksimum Faydayı Sağlayacak Şekilde Bir Ücreti Belirlemeyi Hedefliyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısında, belirlenen asgari ücretin çalışanlara ödenebilecek minimum ücret olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde üç taraflı sosyal diyalog mekanizmasını özellikle dikkate alıyoruz. İşçi temsilcilerinin görüşlerini değerlendiriyor, işveren temsilcilerinin fikirlerini dinliyoruz. Hükümet olarak, adaleti ve dengeli bir yaklaşımı koruyoruz. Asgari ücretin belirlenmesinde ekonomik göstergeleri titizlikle değerlendiriyoruz. Enflasyon oranı, vatandaşın satın alma gücü, iş gücü piyasasının ihtiyaçları, ekonomik büyüme, istihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal konuları detaylı bir şekilde analiz ederek hem işçilerin hem de işverenlerin memnuniyetini göz önünde bulunduran, adil bir asgari ücret belirlemeyi umuyoruz.”

Mevcut Asgari Ücret Net 17 Bin 2 Lira

Şu anda asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor ve kesintiler yapıldığında net 17 bin 2 lira 12 kuruşa denk geliyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu miktarın 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret oluştururken, 3 bin 100 lira 39 kuruşu sosyal güvenlik primi ve 400 lira 5 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta fonundan oluşuyor.

Mevcut Asgari Ücret Kimleri Etkiliyor?

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesine tabi iş yerlerindeki ücretlerin yanı sıra tüm ücretleri etkileme potansiyeline sahiptir.

Asgari ücret, doğrudan bu ücretle geçimini sağlayan çalışanları etkilemenin yanı sıra, yasal düzenlemelerde bir ölçü olarak kabul edilmesi nedeniyle toplumun geniş bir kesimini ilgilendirir.

Asgari ücret rakamı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve asgari ücretli rapor ücretleri gibi birçok kalemi etkiler.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari ücret, yasal olarak işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilcinin bulunduğu 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılır ve asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında genellikle Aralık ayında dört kez toplanır.

Komisyon, en az 10 üyenin katılımı ile toplanır ve kararları oy çokluğuyla alır. Oyların eşitliği durumunda, Komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilir.

Related Posts

Avrupa borsalarında pozitif seyir – 29 Nisan 2025

Küresel piyasalarda ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, Avrupa borsaları İngiltere hariç pozitif seyrediyor.

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak

Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerinin başlattığı “Üç Deniz Girişimi”ne stratejik ortak olarak katılıyor.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Yabancılar yeniden alım tarafına geçti

Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 269,1 milyon dolarlık hisse senedi alırken 970 milyon dolarlık DİBS ve 8,4 milyon dolarlık ÖST varlığı sattı.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir