Dünyada bir ilk. Sular altında kalacak ülkede dijital ulus yaratılıyor. 100 yıl sonra devletleri kalmayacak

Tuvalu, İklim Değişikliğine Karşı “Dijital Ulus” Projesiyle Hazırlanıyor

Tuvalu, 11 bin vatandaşıyla küçük bir ada devleti olup, 100 yıl içinde sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Bu endişeyle hareket eden Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını korumak adına “Dijital Ulus” projesine başladı. Bu proje kapsamında Tuvalu, ülkedeki her şeyi dijital ortama aktararak sanal dünya “metaverse”de yeniden inşa ediyor.

Tuvalu, dijital sınırlarını belirleyip hükümetin faaliyetlerini sürdürebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar sayesinde vatandaşlar, resmi işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirebilecekler. Ayrıca, Tuvalu’nun toprakları sular altında kaldığında vatandaşların nerede yaşayacakları konusunda da planlar yapılmış durumda.

Vatandaşların Avustralya’ya Göçü

Tuvalu halkının karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği tehdidine karşı alınan önlemlerden biri de Avustralya ile yapılan göç anlaşması. Avustralya-Tuvalu Falepili Birliği anlaşması, Tuvalu vatandaşlarına aşamalı olarak Avustralya’ya göç etme hakkı tanıyor. Ancak, bu durum Tuvalu yönetiminin gelecekte nasıl var olacağı konusunda soruları beraberinde getiriyor.

Diğer yandan, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından devlet statüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtiliyor. Tuvalu hükümeti, diğer ülkeleri, iklim değişikliği nedeniyle topraklarını kaybeden Tuvalu’yu hala bir devlet olarak tanımaya çağırıyor.

Tuvalu’nun Geleceği ve Endişeler

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Guy S. Goodwin-Gill ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Donald Rothwell, Tuvalu’nun dijitalleşme çabalarını değerlendirdi. Goodwin-Gill, başka bir ülkeye taşınmaları gereken insanların yasal durumlarının diğer ülkelerin politikalarına bağlı olduğunu belirtti.

Rothwell ise Tuvalu’nun az nüfusu göz önüne alarak, tüm devlet kayıtlarını dijital ortama aktarmanın büyük bir mesele olmadığını ifade etti. Ancak, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından çözümün henüz uzağında olduklarını belirtti.

İklim değişikliği kaynaklı sorunlarla boğuşan Tuvalu, diğer ülkeler için bir örnek teşkil ediyor ve uluslararası iş birliği gerektirdiği düşünülüyor.

Related Posts

Odatv ne derse doğrudur: Aziz Yıldırım açıkladı

Odatv’nin gündeme getirdiği Aziz Yıldırım’ın loca talebinin reddedildiği haberi Fenerbahçe Divan Kurulu’nda konuşan Yıldırım tarafından doğrulandı. Eski Fenerbahçe Başkanı konu ile ilgili, “7 yıldır stada gelmedim. Parasıyla loca istedim, vermediler” dedi.

DSÖ’nün Covid-19 temsilcisi David Nabarro hayatını kaybetti

DSÖ’nün Covid-19 özel temsilcisi David Nabarro, 75 yaşında hayatını kaybetti.

Japonlar ellerini neden klozette yıkar?

Tuvalet, duş gibi mahrem sayılan ihtiyaçların giderilmesi, kültürden kültüre oldukça farklılık gösterebiliyor. Japonya’da ellerin klozette yıkanması da buna oldukça iyi bir örnek. Japonya’ya yolunuz düşerse, klozetin üstündeki lavaboyu görünce şaşırmayın… Çünkü bu aslında oldukça akıllıca düşünülmüş bir sistem.

Yanlışlıkla 32 yıl hapis yatan adamdan yetkililere dava

ABD’de işlemediği cinayatten 32 yıl hapis yatan Huffington, “Tüm o yıllar kendi ailemi kurma ve annem ölürken onunla birlikte olma olanağımı elimden aldı” dedi.

Samsun’da denizde kaybolan Samet’ten acı haber

Samsun’un İlkadım ilçesinde, denizde kaybolan 36 yaşındaki Samet Gebesoy’un cansız bedenine ulaşıldı.

ABD’de doğurganlık geçen yıl en düşük seviyeyi gördü

ABD’de doğurganlık oranının 2024’te kadın başına 1,59 seviyesine gerilediği, bunun kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana en düşük doğurganlık oranı olduğu belirtildi.