Taşınmaz satışı ve miras paylaşımında noter ücretleri yükseliyor

Adalet Bakanlığı Yeni Düzenlemeyle Noterlik Ücretlerini Artırıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle noterlik işlemlerine ilişkin ücretlerde önemli bir artış yaşanacak. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacak kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikler, 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, birçok alanda %43,93’lük bir zam artışı gerçekleştirildi. Yeni tarifeler, taşınmaz satışları, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri gibi birçok alana etki edecek.

2025 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, noterler gerçekleştirdikleri işlemlerden aldıkları harçların %30’u kadar noter ücreti talep edecek. Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olarak belirlenirken, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri için de yeni ücret tarifeleri belirlendi.

Yeni Ücret Tarifeleri Detayları

  • Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olacak ve 500 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterecek.
  • Miras paylaşımı işlemlerinde vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemeleri için noterler 2.016,38 TL ücret talep edecek.
  • Diğer noterlik hizmetlerinde çeviri, karşılaştırma ve elektronik işlemler için de yeni ücretler belirlendi. Çeviri işlemleri için her sayfa için 505,81 TL ücret alınacak.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler için ayrıca veri tespiti ücretleri de güncellendi. 1 MB’a kadar olan işlemler için 27,27 TL, sonraki her 1 MB için ise 13,64 TL ek ücret uygulanacak.

Ayrıca, defter açılış onayları, tapu devirleri, miras tescil işlemleri için belirlenen sabit ücretler ve noterlerin daire dışı işlemleri için günlük yol ödeneği de yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle noterlik işlemlerinde önemli bir maliyet artışı bekleniyor.

Related Posts

Bülent Arınç’tan Erdoğan’a ‘Mehmet Murat Çalık’ çağrısı: ‘Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak…’

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, sağlık durumu kritik seviyede olan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık üzerinden hasta tutuklular için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı. Arınç “Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak her şeyden önemli olan yaşam hakkıdır. Tutuksuz yargılanma esastır. Tutukluluk yerine geçecek pek çok adli kontrol tedbiri vardır” dedi.

İstanbul’da ‘yasaklı’ Onur Yürüyüşü: 50 kişiye adli kontrol, 3 kişiye tutuklama istendi

23. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 53 kişiden 50’si adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı. 3 kişi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

CHP’nin kurultay davası 8 Eylül’e ertelendi: CHP’den ilk tepkiler…

CHP’nin 38. Olağan Kurultay davasına ilişkin bugün görülen duruşmada erteleme kararı çıktı. CHP’den erteleme kararına ilişkin tepkiler gecikmedi. İşte ilk tepkiler…

Ümit Özdağ’dan ‘orman yangınları’ tepkisi: Artık bir milli güvenlik meselesi haline geldi

Orman yangınlarına ilişkin olarak bir açıklama yapan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, “İktidar her yaz yangınlara hazırlıksız yakalanıyor. Yeterli insan, uçak ve istihbarat yok. Bu sene ne yazık ki kaybedildi. Gelecek yaza çok kapsamlı bir hazırlık yapmalıyız” ifadesini kullandı.

İranlı yetkili açıkladı: İsrail’den tehdit mesajı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı ve eski Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail’in saldırıların ilk gününde bazı yetkililere tehdit mesajı gönderdiğini bildirdi.

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.